İLETİŞİM UNSURLARI AÇISINDAN KURANI VAHYİN DEĞERLENDİRİLMESİ - MEHMET ALİ ŞİMŞEK (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2001)
İnsanoğlu kendini bildi bileli hep bir diyalog içinde varolmuştur. İlk insan Hz. Adem’in yaratılmasından sonra, onun kendi türünden bir ‘eş’e ihtiyaç duyması ve ardından Havva’nın yaratılması, insan için iletişimin gerekliliğini ve onun toplumsal bir varlık oluşunu göstermektedir. Adem ve Havva’nın yeryüzüne gönderilmesi ile başlayan dünya hayatı, insan-Tanrı iletişiminin boyutunu da değiştirmiştir. Çünkü yeryüzündeki ve Cennetteki insanYaratıcı iletişimi, boyut olarak farklıdır. Zira, Allah’ın, kullarına mesajlar göndermek amacıyla insanlar arasından peygamberler seçerek onlarla temasa geçmesi, vahiy yoluyla olmuştur. Araştırmamızda önce iletişimin ne olduğundan, nasıl gerçekleştiğinden ve gerçekleşme şartlarından bahsedeceğiz. Ardından vahiy olgusunu ve özellikle de vahyin iletişim yönünü ele alacağız.