CONSOLIDAREA LEGISLATIVĂ ȘI APLICATIVĂ A PUTERII LUCRULUI JUDECAT - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2018)
Acest articol vine să clarifice efectul puterii lucrului judecat, să scoată în evidență punctele slabe ale legislației mate-riale și procesuale în ceea ce privește valorificarea efectului puterii lucrului judecat. Printre acestea, s-au evidențiat neajunsurile legislației materiale care condiționează dobândirea drepturilor subiective civile de existența unei hotărâri judecătorești irevocabile, lacunele legislației procesuale și omisiunile în activitatea instanțelor de apel. Cuvinte-cheie: puterea lucrului judecat, exclusivitate, incontestabilitate, executorialitate, obligativitate, hotărâre judecătorească irevocabilă, termen de declarare a recursului, termen de declarare a apelului, executare silită.