ОБЧИСЛЮВАЛЬНИЙ МЕТОД ВУЗЛОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРОЦЕСУ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА РИНКУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ - З.Х. Борукаєв; В.А. Євдокімов; К.Б. Остапченко (Технічна електродинаміка, 2022)
Основна увага у статті приділяється розробці методу вузлової трансформації процесу ціноутворення на ринку електроенергії. Наведено послідовність виконання основних конструктивних етапів його розробки та подальшого використання: опису та формалізації процесу ціноутворення; розробці обчислювальних процедур для побудови імітаційної моделі процесу ціноутворення. Відмінна риса даного методу від відомих та описаних у науковій літературі полягає у безпосередній прив'язці динамічного потокорозподілу енергії на всіх стадіях технологічного процесу виробництва, передачі та розподілу електричної енергії до економічного потокорозподілу. Обчислювальні процедури методу реалізуються з використанням дискретно-подійного підходу. Метод призначений для побудови імітаційної моделі процесу ціноутворення на ринку електроенергії, яка поряд із системою моделей короткострокового прогнозування цін на різних сегментах ринку стають ключовими у складі інформаційно-методичного забезпечення мультиагентного середовища взаємодії агентів ринку. Бібл. 13, рис. 2.