Opredelitev stopnje nujnosti pri napotitvi tirološkega bolnika k specialistu - Simona Gaberšček; Katica Bajuk Studen; Nataša Bedernjak Bajuk; Martin Glogovšek; Nives Jugovac; Danijela Krković; Mojca Mir; Edvard Pirnat; Rajko Svilar; Katja Zaletel (Zdravniški Vestnik, 2020)
Namen prispevka je razjasnitev dilem pri napotitvi bolnika s sumom na bolezen ščitnice k tirologu. Zaradi omejitev zdravstvenega sistema pomoč pri specialistu ni vedno dosegljiva takoj. Stopnje nujnosti, opredeljene v »Pravilniku o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah«, naj bi omogočale bolnikom, da dobijo pomoč takrat, ko jo potrebujejo. Sistem eNaročanja z eNapotnico zahteva razvrščanje napotnic glede na stopnjo nujnosti. Menimo, da mora to zahtevno strokovno opravilo izvajati zdravnik specialist, ne pa drugo medicinsko osebje ali administrativni kader. Ustrezno razvrščanje napotnic je možno samo, če je informacij na napotnici dovolj, sicer jo je treba dopolniti. Stopnje nujnosti pri bolnikih z motnjo v delovanju ščitnice ne opredelimo samo na podlagi laboratorijskih izvidov, čeprav so ti zelo pomembni in morajo biti navedeni na napotnici. Pomagamo si tudi z drugimi informacijami o bolniku, kot so na primer starost, pridružene bolezni, zdravila, ki jih bolnik prejema, morebitna nosečnost ali postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo. Pri bolniku s sumom na golšo oziroma nodus v ščitnici so zelo pomembne informacije o klinični oceni velikosti ščitnice, prisotnost morebitnih sumljivih bezgavk na vratu in izvidi opravljenih slikovnih preiskav. Čeprav so ščitnične bolezni zelo pogoste in ne morejo vsi bolniki dobiti pomoči specialista takoj, pa lahko pravilno izpolnjena ter natančno razvrščena eNapotnica zagotovi ustrezen rok obravnave večini bolnikov.