Лісовідновний процес свіжого дубово-соснового субору у ДП «Колківське лісове господарство» - Mykhailo Shevchuk; Vitalii Myroniuk; Orii Kurchyk (Нотатки сучасної біології, 2021)
Проведено аналіз особливостей природного лісопоновлення в умовах свіжого дубово-сос-нового субору ДП «Колківське лісове господарство». Досліджено вплив зімкнутості трав’яного вкриття, тов-щини лісової підстилки та мікрорельєфу на їх природне лісопоновлення. За результатами досліджень вста-новлено, що найбільша кількість підросту сосни звичайної і дуба звичайного є на ділянках з низькою та се-редньою зімкнутістю трав’яного вкриття. Оптимальна товщина лісової підстилки для підросту сосни звичай-ної і дуба звичайного в насадженнях 68-річного віку – 1-3 см, у 65-річних – 3-6 см, а на зрубі – до 2 см. На понижених та рівнинних ділянках мікрорельєфу кількість підросту сосни та дуба є найвищою, а найменшою – на мікропідвищеннях, що вказує на формування в цих умовах оптимального середовища для появи і збе-реження її сходів. У зімкнутих сосново-дубових насадженнях з розвинутими підліском і трав’яним покровом за 2-3 роки до рубання доцільна вирубка підліску, яка сприятиме природному поновленню (розпушування ґрунту) та розрідженню деревостану.