Naravna skladnja – stanje stvari leta 2017 - Varja Cvetko Orešnik; Janez Orešnik (Jezikoslovni zapiski, 2018)
Manjša skupina slovenskih jezikoslovcev raziskuje t. i. naravno skladnjo. Prispevek poroča o stanju stvari leta 2017. Večino razdelka I zavzemajo osnove naravne skladnje; razen tega je prikazana sinhrona (obliko)skladnja. Razdelek II opisuje doslej narejeno v okviru diahrone (obliko)skladnje. Razdelek III ponazarja, kako naravna skladnja obravnava slogovne razločke.