İkinci trimesterde seri fetal abdominal çapın ölçümü gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığını ve fetal gelişim geriliğini öngörebilir mi? - Mefkure ERASLAN ŞAHİN; İlknur COL MADENDAG (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı ikinci trimesterde seri olarak ölçülen ultrasonografik fetal abdominal çapın gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığı ve geç başlangıçlı fetal gelişim geriliğini öngörebilirliğini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Toplam 440 gebe retrospektif olarak analiz edilmiş olup 200 gebe gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığı, 40 gebe geç başlangıçlı fetal gelişim geriliği ve 200 gebe sağlıklı kontrol grubu olarak sınıflandırıldı. Fetal büyümenin taranması ultrasonografi ile 18±2, 22±2, ve 26±2 gebelik haftalarında yapıldı ve fetal biyometrik ölçümler gruplar arasında karşılaştırıldı.Bulgular: Maternal yaş, vucut kitle indeksi, nulliparite ve önceki sezaryen doğum oranları gruplar arasında benzer olarak saptandı. Doğum sırasındaki gebelik haftası, doğum indüksiyonu oranları ve fetal doğum ağırlığı gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. 18, 22 ve 26. haftalardaki fetal abdominal çap gruplar arasında benzerdi; anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç: Sonuçlarımız, ikinci trimesterdeki seri fetal abdominal çapın ölçümünün düşük riskli gebeliklerde gebelik haftasına göre düşük doğum ağırlığı ve geç başlangıçlı fetal gelişim geriliğini öngörmede düşük bir kapasiteye sahip olduğunu göstermektedir.