Onkoloji kliniğinde takip ettiğimiz hastaların geriye dönük incelenmesi. - Ali Tamer; Erkan Arpacı; Hakan Demirci; Hasan Ergenç; Meltem Baykara; Selçuk Yaylacı; Serdar Olt (Sakarya Tıp Dergisi, 2015)
Amaç: Onkoloji kliniğimizde takip ettiğimiz hastaların özelliklerini ortaya koymak ve güncel literatür bilgileri eşliğinde yorumlamak.Gereç ve Yöntem: Onkoloji kliniğimizde 2010-2012 yılları arasında takip ettiğimiz 1252 kanser hastasının dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların primer tümör lokalizasyonu, yaşı, cinsiyeti, ailede kanser öyküsü olup olmadığı, diyabetes mellitus varlığı, sigara ve alkol kullanımı, cinsiyete göre en sık görülen kanser tipleri ve tanı anında metastaz varlığı dökümante edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1252 hastanın 680'i (%54.3) kadın, 572'i (%45.7) erkekti. Tüm hastaların yaş ortalaması 63 idi. Hastaların 10'u (%0.8) alkol, 381'i (%30.4) sigara kullanıyordu. Ailede kanser öyküsü olan hasta sayısı 185 (%14.8) ve tanı anında diyabetik olan hasta sayısı 166 (%13,3) olarak kaydedildi. Hastaların 324'ü (%25) meme kanseri, 237'si (%18.9) akciğer kanseri, 157'si (%12.5) kolon kanseri, 107'si (%8.5) rektum kanseri, 94'ü (%7.5) mide kanseri, 38'i (%3) over kanseri, 27'si (%2.1) primeri bilinmeyen kanser, 26'sı (%2) endometrium kanseri, 24'ü (%1.9) prostat kanseri, 19'u (%1.5) pankreas kanseri, 14'ü (%1.1) testis kanseri ve 185'i (%14.7) diğer kanserler olarak saptandı. Tanı anında hastaların %41.1'inde metastaz saptandı. Erkek hastalarda en sık saptanan 3 kanser türü sırasıyla; akciğer kanseri (%35.9), kolorektal kanser (%23) ve mide kanseri (%10.8) olarak saptandı. Kadın hastalarda en sık saptanan üç kanser türü sırasıyla; meme kanseri (%46.6), kolorektal kanser (%18.4) ve akciğer kanseri (%5.2) olarak saptandı.Sonuç: Çalışmamızda tüm hastalarda en sık görülen ilk üç malignite sırasıyla; meme kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri olarak tespit edildi. Evresi yüksek kanserlerde yüksek mortalite ve tedavi maliyetleri ile düşük prognoz düşünüldüğünde erken tanı açısından kanser tarama programlarının etkin bir şekilde uygulanmasının gerekliliğini vurgulamak istedik.