Farklı yapıdaki kompozit rezin materyallerinin su emilimi ve suda çözünürlük değerlerinin karşılaştırılması - Feridun Hurmuzlu; Murat Unal; Arife Kapdan; Direnç Sahin (Cumhuriyet Dental Journal, 2011)
Purpose: The aim of the study is to investigate the physical speciality of composite resins with the water sorption and solubility test. Material and Method: With this aim, 6 kinds of composites were used like microhybrid (Venus), microfill hybrid (Gradia Direct Anterior), nanofill (Filtek Supreme) and nanohybrid composite resins (Clearfil Majesty Esthetic, Premise, Artemis). 15 samples were prepeared from each group at the standart dimensions. In the water sorption test, samples’ dried weight determined as M1. Samples were waited in pure water at 37 °C for 168 days and weight of samples were estimate with sensitive balance for 7 days period and determined as M2. M2 –M1/V formula were used to get results. In water solubility test samples’ dried weight determined as M1. Samples were waited in pure water at 37 °C for 168 days and weight of samples were estimate with sensitive balance for 7 days period and determined as M3. M3 –M1/V formula were used to get results. Data were analysed with statistically. Results: In this in vitro study; in all tests, nanofill and nanohybrid composites according to micro hybrid and microfill hybrid composites was seen statistical meaningful. Conclusion: At the result, composite resins including metacrylat group or groups, inorganic filling content, filler weight, resin matrix junctional surface affect the physical form. ÖZET Amaç: Kompozit rezinlerin fiziksel özelliklerinin; su absorbsiyonu ve çözünürlük testleri ile araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu amaçla klinikte kullanılmakta olan universal(Venus), mikrofil hibrit (Gradia Direct Anterior), nanofil (Filtek Supreme) ve nanohibrit kompozit rezinler (Clearfil Majesty Esthetic, Premise, Artemis) olmak üzere 6 çeşit kompozit kullanılmıştır. Her bir gruptan standart boyutlarda 15 adet örnek hazırlanmıştır. Su absorbsiyon testinde örneklerin kuru ağırlıkları M1 olarak belirlendi. Örnekler 168 gün boyunca 37°C’ de distile suda bekletildi ve 7’şer günlük periyotlarla ağırlıkları hassas terazide ölçüldü ve M2 olarak belirlendikten sonra M2–M1/V formülüne göre sonuçlar mg/mm3 olarak tespit edildi. Çözünürlük testinde örneklerin kuru ağırlıkları M1 olarak belirlendi. Örnekler 168 gün boyunca 37°C’ de distile suda bekletildi ve 7’şer günlük periyotlarla ağırlıkları hassas terazide ölçüldü ve M3 olarak belirlendikten sonra M3–M1/V formülüne göre sonuçlar mg/mm3 olarak tespit edildi. Elde edilen verilerin istatistiksel de4erlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Yaptığımız in vitro çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlara göre nanofil ve nano hibrit kompozitlerin tüm testlerde universal ve mikrofil hibrit kompozitlere göre istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturduğu görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak; kompozit rezinlerin içerdiği metakrilat grup veya grupların, inorganik doldurucu içeriğinin, doldurucu ağırlığının, rezin matriks bağlantı yüzeyinin fiziksel yapıyı etkilediği söylenebilir. Anahtar kelimeler: Kompozit, su emilimi, suda çözünürlük