ارتباط طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه با اضطراب‌اجتماعی ورزشکاران: نقش میانجی خودپندارة‌بدنی - حسین پورعابد; فاطمه بهرامی (مطالعات روان‌شناسی ورزشی, 2022)
شیوع بالای اضطراب اجتماعی و تداخل جدی این اختلال با زندگی شخصی و حرفه ای افراد، شناسایی عوامل مؤثر بر اضطراب اجتماعی مهم است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مطالعة ارتباط طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه با اضطراب‌اجتماعی ورزشکاران با نقش میانجی‌گر خودپندارة‌بدنی بود. بدین منظور با مراجعه به باشگاه های ورزشی مختلف، تعداد 280 ورزشکار به صورت داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند و پرسش‌نامه‌های طرح‌وارة یانگ (1998)، اضطراب اجتماعی جرابک (1996) و خودپندارة‌بدنی مارش (1996) را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل مسیر در نرم‌افزار اسمارت پی.ال.اس در سطح معناداری 05/0 نشان داد طرح‌واره‌‌های ناسازگار حوزه‌های بریدگی و طرد (003/0=P، 03/3=T، 34/0=b)، خودگردانی و عملکرد مختل (015/0=P، 43/2=T، 27/0=b)، محدودیت‌های مختل (۰۰1/0=P، 34/3=T، 42/0=b)، جهت‌مندی (039/0=P، 06/2=T، 25/0=b) و گوش‌به‌زنگی بیش ‌از حد و بازداری (۰۰9/0=P، 62/2=T، 29/0=b) با اضطراب‌اجتماعی ارتباط مثبت و معناداری دارند. به علاوه، طرح‌واره‌‌های ناسازگار حوزه‌های بریدگی و طرد (۰۰۰/0=P، 71/3=T، 18/0-=b)، خودگردانی و عملکرد مختل برابر (۰27/0=P، 22/2=T، 19/0-=b)، و گوش‌به‌زنگی بیش از حد و بازداری (035/0=P، 11/2=T، 20/0=b) با خودپندارة‌بدنی ارتباط منفی و معناداری دارند. به علاوه، بین طرح‌واره‌‌های ناسازگار محدودیت‌های مختل برابر (536/0=P، 619/0=T، 06/0-=b) و جهت‌مندی (392/0=P، 857/0=T، 07/0=b) باخودپندارة‌بدنی ارتباط معناداری مشاهده نشد. خودپندارة‌بدنی بین طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه و اضطراب‌اجتماعی نقش میانجی معناداری نداشت (05/0<p). در نهایت، خودپندارة‌بدنی با اضطراب‌اجتماعی ارتباط منفی و معناداری داشتند (046/0=P، 99/1=T، 10/0-=b). به طور کلی، طرح‌وارة‌ ناسازگار اولیه نقش مهمی در افزایش اضطراب‌اجتماعی و کاهش خودپنداره بازی میکند، اما خودپنداره بدنی نقش قابل توجهی در ارتباط بین طرح‌واره‌های نارسازگار اولیه و اضطراب‌اجتماعی بازی نمی‌کنند.