KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Erol Kazaferoğlu; Pınar Göktaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2018)
Bu çalışmanınamacı, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde girişimcilik dersi alan öğrencilerinkişilik özellikleriyle girişimcilik eğilimleri arasındaki ilişkiyiincelemektir. Araştırmanın evrenini Isparta’da eğitim gören Süleyman DemirelÜniversitesi girişimcilik dersi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanınörneklemini ise 12 fakülteden seçilen 647 lisans öğrencisi oluşturmaktadır.Beş Faktör Kişilik Ölçeği ve girişimcilik eğilimi ölçeğinden yararlanılmıştır.Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmagirişimcilik dersi alan öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesive kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkilerininsaptanabilmesi açısından önem taşımaktadır.Bu araştırma gelecekteki araştırmalarda girişimcilik dersi alanöğrenciler ile almayan öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin kıyaslamasıaçısın-dan fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla bu çalışmadaöğrencilerin kişilik özellikleri ile girişimcilik eğilimleri ilişkisi tespitedilmeye çalışılmıştır. Dışa-dönüklük, Deneyime Açıklık, Uyumluluk, Özdisiplinkişilik özellikleri girişimcilik eğilimine pozitif yönde etki ederkenNevrotiklik kişilik özelliğinin girişimcilik eğilimine negatif etki ettiğigözlemlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin okudukları fakülteye, cinsiyete, medenidurumlarına ve çocukluk yıllarını geçirdikleri yerlere göre girişimcilikeğilimlerinin farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmış ve herhangi birfarklılaşma tespit edilmemiştir.