آبشستگی در جلو پایه‌ی مربعی در حضور تجمع اجسام شناور چوبی - سید میثم مشعشعی; مهدی اسدی آقبلاغی (مهندسی منابع آب, 2015)
اجسام شناور چوبی بزرگ سطح مقطع رودخانه را کاهش، جریان آب را منحرف کرده و سرعت جریان را در اطراف پایههای پل افزایش میدهند، بنابراین، باعث افزایش سرعت رسوبگذاری و عمق گودال آبشستگی در اطراف پایههای پل میشوند. کندهها و شاخ و برگهای انباشته شده در اطراف پایههای پل اندازه و شکل متفاوتی دارند که در طبیعت بیشتر به صورت مکعب مستطیل یا شکلهای دیگر در جلو پایههای پل تجمع مییابند. هدف از این مقاله، تحلیل و بررسی آزمایشگاهی تاثیر تجمع اجسام شناور چوبی در جلوی پایهی مربع شکل بر عمق آبشستگی است. این تحقیق در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه شهرکرد، انجام شده است. اجسام شناور به صورت مکعب مستطیل با طول، عرض و ارتفاعهای مختلف، در جلو پایهی مربعی به عرض 9 سانتیمتر مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشها در شرایط آب زلال و با بدههای 15، 20، 30 و 40 لیتر بر ثانیه انجام شدند. در این آزمایشها بیشترین ژرفای گودال آبشستگی با وجود تجمع اجسام شناور چوبی در جلو پایهی مربعی، با بیشترین ژرفای گودال آبشستگی در شرایط بدون تجمع اجسام شناور (نمونهی شاهد) مقایسه شد. نتایج نشان داد که تجمع اجسام شناور چوبی در جلو پایه باعث افزایش عمق گودال آبشستگی به میزان 5/2 تا 3 برابر نسبت به نمونهی شاهد میگردد. همچنین، با استفاده از تحلیل ابعادی معادلهی جدیدی برای پیش بینی بیشترین ژرفای آبشستگی با وجود تجمع اجسام شناور چوبی در جلو پایه مربع شکل ارائه گردیده است.