ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОНФЛІКТНОСТІ У ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ - Yaroslava Andrieieva; Nina Lytovchenko (Психологічний Часопис, 2019)
Стаття присвячена теоретичному аналізу й емпіричному дослідженню проблеми специфічності прояву конфліктності в старшому юнацькому віці на етапі професійного навчання. Аналізується процес професійного становлення особистості, внутрішньо особистісні суперечності, які виникають в ході професіоналізації, кризові періоди названого етапу. Предметом емпіричного аналізу стала специфічність конфліктної поведінки студентської молоді в ситуаціях навчальної діяльності. Згідно із припущенням, особливість організації сучасного навчального процесу, а саме, кредитно модульна система навчання, може виступати в якості зовнішнього чинника, який провокує виникнення міжособистісного конфлікту в студентських групах і вибір відповідної стратегії конфліктної поведінки. Порівняльний аналіз отриманих результатів із контрольною групою дозволив проаналізувати поведінкову стратегію, її наслідки для особистості і групової взаємодії.