Elektrik direnç punta kaynağı ile kaynak edilmiş TWIP çeliklerinde kaynak parametrelerinin Taguchi yöntemi ile optimizasyonu - Mümin TUTAR; Hakan AYDIN; Ali BAYRAM (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışmanın amacı, TWIP çelik saclarının elektrik direnç punta kaynağı ile birleştirmelerinde Taguchi metodu kullanarak kaynak parametrelerinin optimize edilmesidir. Kaynak akımı, kaynak zamanı ve elektrot baskı kuvveti gibi kaynak parametrelerinin değerleri, rastgele yaklaşımlı L9 Taguchi ortogonal dizine göre belirlenmiştir. Optimum kaynak parametreleri, kaynaklı numunelerin en yüksek kopma yüküne göre tahmin edilmiş ve her bir parametrenin kopma yükü üzerindeki etkisi sinyal/gürültü (S/N) oranı ve varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. Optimum kaynak akımı, kaynak zamanı ve elektrot kuvveti sırasıyla 12 kA, 300 ms and 3000 N olarak bulunmuştur. ANOVA sonuçları, kopma yükü üzerindeki en yüksek istatiksel etkiye %78.73 ile kaynak akımının sahip olduğunu gösterirken, kaynak akımını da sırasıyla kaynak zamanı ve elektrot baskı kuvvetinin takip ettiğini göstermiştir. Elektrik direnç punta kaynağı ile kaynak edilmiş birleştirmelerin kopma yükleri kaynak akımı ve elektrot baskı kuvvetiyle artmıştır. Ancak, yüksek kaynak zamanlarında nispeten daha düşük kopma yükleri gözlenmiştir. Ayrıca, seçilen kaynaklı numunelerin kırılma yüzeyleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak karakterize edilmiştir. Bu incelemede, daha yüksek kaynak mukavemetine sahip birleştirmelerin nispeten daha sünek kırılma karakteristiği sergilediği görülmüştür.