Magnetnoresonančno slikanje srca pri bolnikih s presajenim srcem - Laura Poljančič; Gregor Poglajen; Rok Zbačnik (Zdravniški Vestnik, 2023)
Omejujoči dejavnik kratkoročnega preživetja pri bolnikih po presaditvi srca je zavrnitev presadka, dolgoročno preživetje pa omejuje predvsem vaskulopatija presadka. Za bolnike po presaditvi srca je ključnega pomena, da morebitno zavrnitveno reakcijo ali pa vaskulopatijo presadka odkrijemo v zgodnji fazi bolezni, ko so terapevtski ukrepi še učinkoviti in presadek še ni nepovratno poškodovan. Danes je prva izbira pri diagnosticiranju vaskulopatije koronarografija, zlati standard pri diagnosticiranju zavrnitvene reakcije pa je endomiokardna biopsija. Zaradi invazivnosti, potrebe po hospitalni obravnavi in suboptimalni občutljivosti obeh preiskav se vse več raziskav usmerja v neinvazivne diagnostične pristope, med katerimi se je kot obetajoča preiskava izkazalo zlasti magnetnoresonančno slikanje srca. V preglednem članku bomo predstavili uporabnost magnetnoresonančnega slikanja srca pri bolnikih s presajenim srcem, njegove prednosti in izhodišča za razvoj pri zgodnjem diagnosticiranju zavrnitvenih reakcij in vaskulopatije presadka v prihodnosti.