Hemiplejili Hastalarda Konvansiyonel Rehabilitasyon Tedavisinin Postüral Denge ve Klinik Üzerine Etkinliği - Ahmet İNANIR; Sevil OKAN; Behçet FİLİZ; Emre KUYUCU (Cukurova Medical Journal, 2013)
Amaç: Bu çalışmada inmeli hastalarda konvansiyonel rehabilitasyonun klinik değerlendirilmesi yanında statik ve dinamik denge üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya yaşları 51 ile 75 yıl aralığında değişen ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon kliniğinde yatarak tedavi gören toplam 12 inmeli hasta dahil edildi. Bireyler tedavi öncesi (Grup 1) ve sonrası (Grup 2) denge testine tabi tutuldular. Hastalarımızın hepsine gövde için temel komponentin varolduğu bir problem çözme yaklaşımı olmasından dolayı bir fizyoterapist eşliğinde temel olarak nörogelişimsel amaca da yönelinerek multidisipliner konvansiyonel tedavi uygulandı. Denge düzeyi ve postüral kontrol Berg Denge Skalası (BDS), Gövde Kontrol Testi (GKT) ve Biodex Denge Sistemi (BDS) ile, motor seviye Brunnstrom Motor İyileşme Evrelemesi (BMİE) ile, ambulasyon durumu Fonksiyonel Ambulasyon Skalası (FAS) ile ve günlük yaşam aktivitelerindeki fonksiyonel durum Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) ile değerlendirildi. Bireyler taburcu olurken aynı testler tekrarlandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 65,83±4,38 yıl ve vücut kitle indeksi ortalaması 30,55±6,94 idi. Fonksiyonel Bağımsızlık ölçeği, Fonksiyonel Ambulasyon Skalası, Gövde Kontrol Testi, Berg Denge Skalası açısından değerlendirildiğinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (sırasıyla, p=0.001, p=0.001, p=0.001 ve p=0.002). Ayrıca bireylerin tedavi öncesi ve sonrası denge testleri karşılaştırıldığında genel stabilite indeksi, antero-posterior stabilite indeksi ve medio-lateral stabilite indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla, p=0.001, p=0.012 ve p=0.002). Sonuç: Konvansiyonel tedavi ile stroklu hastaların tedavisinde etkin bir gelişme sağlanması yanında statik ve dinamik dengenin yeniden kazanılmasında etkin bir tedavi yöntemi olarak etkin ve vazgeçilmez olduğu ifade edilebilir