Zagrebački sportski tereni u Maksimiru i na Sveticama do 1965. godine - Ariana Štulhofer (Prostor, 2002)
Područje perivoja Maksimir kolijevka je zagrebačkoga sporta još od polovice XIX. stoljeća, kada počinju organizirani rekreacijski, ali i sportski počeci u plivanju i klizanju na maksimirskim jezerima. Brojni planovi za izgradnju sportsko-rekreacijskih sadržaja na zapadnome dijelu maksimirskoga perivoja, uz Bukovačku cestu, nisu ostvareni, ali Svetice, livada južno od maksimirske šume, dodavanjem različitih sportskih građevina od kraja XIX. stoljeća prerasta u današnji veliki sportsko-rekreacijski sklop.