Izvanplućni uzroci respiratorne insuficijencije - Maja Bosanac; Ivan Pavić (Liječnički vjesnik, 2023)
Napretkom medicinske znanosti i poboljšanjem zdravstvene skrbi u svakodnevnom kliničkom radu svjedoci smo sve većeg broja respiratorno ugrožene djece čija patologija nije primarno pulmološka. Većina tih bolesnika su djeca s teškim neurološkim oštećenjima, prvenstveno cerebralnom paralizom, ali i brojnim drugim bolestima koje dovode do teškoga motoričkog deficita te razvojem kliničke slike uzrokuju respiratorno zatajenje. Usprkos različitoj etiologiji njihovih osnovnih bolesti, patofiziološki mehanizmi razvoja respiratornog zatajenja uglavnom su isti. Poznavanje tih mehanizama ključno je za donošenje ispravnih dijagnostičkih i terapijskih odluka, prvenstveno ranog otkrivanja noćne hipoventilacije i pravovremenog započinjanja neinvazivne mehaničke ventilacije, da bi se u konačnici usporio razvoj kliničke slike i poboljšala kvaliteta života ovih bolesnika.