Rozwój turystyki na ziemi kłodzkiej ze szczególnym uwzględnieniem turystyki na terenach przemysłowych i poprzemysłowych na tle aktualnych przemian społeczno-gospodarczych regionu - Dominik Sikorski (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2021)
Artykuł przedstawia rozwój turystyki na ziemi kłodzkiej w latach 2004–2016 ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju turystyki na terenach przemysłowych i poprzemysłowych. Tłem opisu jest charakterystyka współczesnych procesów i przemian społeczno-gospodarczych występujących na badanym obszarze. Analizy opierają się na danych statystycznych pochodzących z bazy Banku Danych Lokalnych i REGON oraz na podstawie badań terenowych. W artykule wykazano, że na tle innych działalności gospodarczych turystyka na ziemi kłodzkiej cechuje się stabilnym rozwojem i ma duże znaczenie dla wybranych obszarów badanego regionu. Dzięki unikatowym walorom antropogenicznym związanym z historią gospodarczą ziemi kłodzkiej, na tym terenie intensywnie rozwija się obecnie turystyka industrialna i postindustrialna. Potencjał rozwojowy tej formy turystyki na tym obszarze nie jest jeszcze w pełni wykorzystany i w przyszłości może stanowić istotny walor turystyczny regionu.