Zachowania prozdrowotne młodzieży - raport z badań wstępnych prowadzonych przez studentów – przyszłych nauczycieli - Karolina Czerwiec; Beata Jancarz-Łanczkowska; Katarzyna Potyrała (Forum Pedagogiczne, 2016)
Zrównoważony rozwój społeczeństw w dużej mierze zależy od realizacji koncepcji kształcenia w obszarze poszanowania i ochrony zdrowia człowieka. Współczesna edukacja powiązana jest ze zmianami w podejściu do wiedzy szkolnej i społecznej. Jednym z elementów tej wiedzy jest kształtowanie odpowiedzialności za zdrowie swoje i innych (Potyrała 2011). Dlatego przy pomocy arkuszy obserwacji wypełnianych przez studentów biologii – przyszłych nauczycieli – przeprowadzono badania na terenie kilkudziesięciu szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Ich celem była analiza zachowań prozdrowotnych uczniów oraz realizacji zasad edukacji zdrowotnej przez szkoły. Włączenie do przebiegu praktyki pedagogicznej prowadzenia badań miało na celu rozwijanie u studentów kompetencji w zakresie obserwacji wybranych obszarów działalności szkoły. Analiza danych dotyczących realizacji idei zrównoważonego rozwoju w obszarze ochrony zdrowia uczniów w gimnazjach i liceach ogólnokształcących dostarczyła informacji, że świadomość prozdrowotna w polskich szkołach wzrasta, a zaangażowanie nauczycieli i uczniów w działania na rzecz zdrowia (higieny, odpowiedniego żywienia, aktywności fizycznej) jest coraz większe i bardziej wielostronne.