The Spatial Pattern of Brownfields and Characteristics of Redeveloped Sites in the Ostrava Metropolitan Area (Czech Republic) - Novosák Jiří; Hájek Oldřich; Nekolová Jana; Bednář Pavel (Moravian Geographical Reports, 2013)
Cílem článku je analyzovat rozdíly mezi brownfields a nově využitými lokalitami v ostravské metropolitní oblasti. Ekologická zátěž a bývalé funkční využití byly v tomto ohledu identifikovány jako statisticky významné charakteristiky. Současně jsou na bázi využití „když - pak“ rozhodovacích pravidel metody rough množin hodnoceny relace mezi vybranými atributy brownfields a nově využitými lokalitami. V tomto ohledu výzkum potvrdil významnost prostorových aspektů a identifikoval dva základní typy brownfields v modelové oblasti. První typ je reprezentován zemědělskými brownfields v zázemí modelové oblasti, které jsou charakteristické komplikovanou vlastnickou strukturou. Brownfields druhého typu jsou lokalizovány převážně v morfogenetické zóně vnitřního města a jsou charakteristické potenciálními problémy s ekologickými zátěžemi. Kombinace uvedených charakteristik nám umožňuje odlišit brownfields a nově využité lokality.