FEJLESZTŐ ÁLLAM A HUSZONEGYEDIK SZÁZADBAN: EGY ÚJ MEGKÖZELÍTÉS ELEMZÉSI KERETE - JUDIT RICZ (Köz-gazdaság, 2020)
A 2007-2009-es válság és azt követő gazdasági recesszió nyomán újra előtérbe került az állam aktív, gazdasági fejlődés beindítását, fenntartását célzó beavatkozásainak vizsgálata, és reneszánszát éli a fejlesztő állam megközelítés. Írásunk célja a legújabb irodalmak áttekintése által a huszonegyedik századi fejlesztő államok új sajátosságainak felvázolása. Elemzésünkben amellett érvelünk, hogy egy új fejlesztő állam koncepció megalkotásához túl kell lépni a klasszikus fejlesztő állam paradigma történelmi és földrajzi korlátozottságán, valamint az ideologikus megközelítésen is. Mindeközben a legújabb intézményi, politikai és fejlődésgazdaságtani eredményekre, és a klaszszikus fejlesztő államok több mint félévszázados tapasztalataira is építeni kell. Az új fejlesztésorientált megközelítés struktúrájának és főbb tartalmi elemeinek bemutatása által célunk azon kérdések kiemelése, amelyekről konszenzus van kialakulóban a szakirodalomban.