Prozodija i vokalizam govora Svetoga Đurđa - Joža Horvat (Hrvatski Dijalektološki Zbornik, 2011)
Svrha je ovoga rada prikazati vokalizam i prozodijske osobine govora Svetoga Đurđa. To podrazumijeva raščlambu nekoliko istraživanjā koja su dosada provedena na tome području te pregled fonoloških opisā kojima su spomenute studije rezultirale. Nedosljednost rezultatā izloženih u njima iziskuje da se na kritički osvrt nastavi vlastito istraživanje. Stoga su u drugome dijelu rada predstavljeni najzanimljiviji detalji povezani s akcentuacijom – naglasni tip, inventar i realizacija naglasaka, ograničenja u distribuciji te pomicanje naglasaka, kao i njihovo podrijetlo. Dobivene zaključke promatrali smo u kontekstu opisa vokalizma, nadovezujući detalje o inventaru, realizaciji, distribuciji i podrijetlu vokala na činjenicu da je moguće razlikovati nenaglašeni, kratki naglašeni i dugi naglašeni slog. Cjeloviti fonološki opis točnije će odrediti govor Svetoga Đurđa te ga preciznije smjestiti unutar varaždinsko-ludbreškoga dijalekta, kajkavskoga narječja i hrvatskoga jezika kao sustava.