Национален консенсус за диагностика и лечение на епилепсия - Ivan Milanov; Veneta Bojinova (Българска неврология, 2023)
Определение. Световната Лига за борба с епилепсията(ILAE) и Международното Бюро за Епилепсия (International Bu-reau for Epilepsy, IBE) дефинират епилепсията като „мозъчно за-боляване, характеризиращо се с трайно предразположение загенериране на епилептични пристъпи и с невробиологични, ког-нитивни, психологични и социални последствия от това състоя-ние”. Според препоръчана от ILAE разширена дефиниция за епи-лепсия от 2014 г. епилепсията е мозъчно заболяване, което сенаблюдава при някое от следните условия: 1. Поне 2 непровокирани (или провокирани) пристъпа, на-блюдавани през период по-голям от 24 ч. 2. Един непровокиран (или провокиран) пристъп и наличиена фактори, които определят по-голяма (над 60%) вероятност запоследващи пристъпи, подобна на тази след 2 непровокиранипристъпа (пристъп 30 дни след мозъчен инсулт, при установенимозъчни структурни абнормности и епилептиформена ЕЕГ). 3. Диагноза епилептичен синдром (Роландова епилепсия снисък риск за рецидивиращи пристъпи, синдром на Landau-Kleffner, епилептична енцефалопатия с продължителни ком-плекси спайк-бавна вълна по време на сън). Епилепсията се приема за излекувана при: - Пациенти с възрастово зависим епилептичен синдром,които са преминали съответната типична възраст или - Пациенти без пристъпи за поне 10 години и без антиепи-лептични медикаменти през последните 5 години. Не се диагностицира епилепсия, когато пристъпите възник-ват при остри увреждания на мозъчните структури (инсулти,травми, енцефалити) или метаболизъм (хипогликемия, синкоп,интоксикация) и фебрилитет. 2. Епидемиология. Болестносттаот активна епилепсия есходна за държавите с различно икономическо развитие – 2,3-5,9/1000 за държави с високодоходна икономика, 3,7-13,3/1000за държави с високодоходна към среднодоходна икономика, 2,4-22,8/1000 за държави с нискодоходна към среднодоходна иконо-мика, 3,6-15,4/1000 за държави с нискодоходна икономика. Заболяемосттае по-висока за държавите с нискодоходна исреднодоходна икономика. Средната заболяемост е 45 на100 000 население за високодоходните държави и 81,7 в остана-лите държави.У нас болните с епилепсия са около 50 000. При 50-60% от болните епилепсията започва преди 16-го-дишна възраст. Фебрилни гърчове получават 2-5% от децата до5 г. възраст.