Sağlık Çalışanlarının İnfluenza Aşısına Yaklaşımı - Nesibe Korkmaz; Gülnur Kul (Journal of Contemporary Medicine, 2020)
Amaç: Ülkemizde sağlık çalışanlarına, 2002 yılından itibaren, isteğe bağlı olarak, her yıl ücretsiz influenza aşısı temin edilmesine rağmen, aşılanma oranları düşük seyretmektedir. Bu çalışma 2 farklı hastanede bulunan sağlık çalışanlarının influenza aşısına yaklaşımlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Materyal metod: Bu çalışma 2-9 Ocak 2019 tarihlerinde Kırıkhan Devlet Hastanesi ve Ağrı Devlet Hastanesi çalışanlara ait demografik özellikler ve influenza aşısıyla ilgili on soruya, yüz yüze görüşülerek alınan cevapların anket formuna kaydedildiği, tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Veriler SPSS programı kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel açıdan p değeri lt;0.05 düzeyi anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya iki farklı merkezden 31 doktor, 215 yardımcı sağlık personeli, 72 diğer sağlık personeli ve 52 şirket personeli katıldı. Katılımcıların 134 (%36,1)’ünün hayatında en az 1 kez aşı yaptırdığı öğrenildi. Eğitim düzeyi arttıkça aşı yaptırma oranın arttığı görüldü. İnfluenza aşısı yaptırmak istememenin nedenlerinin başında, aşının gerekliliğine inanmama (%26) ve diğer korunma yöntemlerini tercih etme (%22,1)geliyordu. İnfluenzadan korunma yolları sorulduğunda %64 düzenli beslenme, spor yapma ve C vitamini takviyesi alma diye cevap verirken yalnızca %5,7’si influenza aşısı olma cevabını vermiştir. Sonuç: İnfluenza aşısı ile ilgili yapılacak eğitimlerle, çalışmamızda ve diğer çalışmalarda saptanan aşı olmama nedenleri de göz önünde tutularak, aşıların gerekliliğinin, etkinliğinin, düşük yan etkilerinin iyi anlatılması gerekir. Aynı zamanda hastane çalışanlarından öneriler alınarak konu ile ilgili bilgilerin aktarılması için yeni stratejiler geliştirilebilir.