بررسی اثر نامتقارن قیمت ذرت بر قیمت گوشت مرغ در ایران - زینب شکوهی; محمدحسن طرازکار; فاطمه نصرنیا (مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی, 2021)
از آنجایی که نهاده ذرت بالاترین سهم را در هزینه خوراک طیور دارد، چگونگی اثرگذاری تغییرات قیمت آن بر قیمت گوشت مرغ همواره مد نظر سیاستگذاران بوده است. پاسخ به اینکه آیا ارتباط میان این دو قیمت یک ارتباط متقارن و یا نامتقارن است و شدت این اثرگذاری چگونه است از جمله مواردی است که در اتخاذ سیاستهای مناسب جهت تنظیم بازار این محصول حائز اهمیت است. بنابراین در این مطالعه با انجام آزمونهای تشخیصی در ابتدا چگونگی انتقال قیمت ذرت بر قیمت گوشت مرغ با استفاده از دادههای ماهیانه بین سال‌های 1371- 1398 مورد آزمون قرار گرفت. نتایج آزمونهای تشخیصی، برتری الگوی غیرخطی نسبت به خطی و فرم نمایی با دو رژیم انتقال را نسبت به سایر مدلها نشان دادند. در نهایت نتایج برآورد مدل نشان داد که مقدار آستانهای قیمت گوشت مرغ برابر 28800 تومان میباشد و تاثیر قیمت ذرت پس از گذار از رژیم اول و مقدار آستانهای، افزایش چشمگیری خواهد داشت. بنابراین پیشنهاد میشود دولت قبل از اتخاذ هر گونه سیاستی چگونگی ارتباط میان قیمت ذرت و گوشت مرغ را با توجه به مقدار آستانهای تعیین نماید و سپس با استفاده از سیاستهایی همچون سیاستهای ارزی و تجاری و بویژه تعرفههای گمرکی، ثبات قیمت را در بازار نهاده ذرت ایجاد نماید. البته ایجاد ثبات در بازار گوشت مرغ در سطوح بالاتر از آستانه مستلزم حمایتها و نظارتهای گستردهتری نسبت به سطوح پایینتر از آن است. همچنین وجود چسبندگی قیمت در بازار گوشت مرغ موجب انتقال شوکهای وارده بر این بازار تا چند دوره متوالی خواهد شد و لزوم ثبات بازار این محصول را به منظور تأمین امنیت غذایی یادآور میگردد.