REFLECŢII DE ORDIN TEORETIC PRIVIND NEGOCIEREA CA ASPECT AL COMUNICĂRII - Rodica MAFTEUŢA (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei, 2015)
Comunicarea şi negocierea reprezintă cheia eficienţei a unei instituţii de învăţământ şi puntea de legătură dintre managerul instituţiei şi personalul intern al instituţiei, precum şi membrii externi ai comunităţii. Întreaga experienţă şi capacitatea de comunicare a managerilor se reflectă în cadrul procesului de negociere. Succesul oricărei negocieri devine anume comunicarea, cele mai reuşite negocieri realizându-se datorită unei comunicări eficiente. Managerii instituţiilor de învăţământ preuniversitar au o preocupare deosebită faţă de procesul de comunicare şi negociere, datorită schimbărilor de anvergură din cadrul sistemului de învăţământ, reformelor educaţionale şi trecerii la autonomie a instituţiilor de invăţământ. THEORETICAL REFLECTIONS ON NEGOTIATION AS AN ASPECT OF COMMUNICATION Communication and negotiation is the key to the effectiveness of an educational institution and the link between the manager and the internal staff of the institution as well as the external members of the community. The whole experience and the communication skills of managers are reflected during the negotiation process. The success of any negotiations is namely the communication, the most successful negotiations being carried out through effective communication. The managers of the pre-university educational institutions have a particular concern to the process of communication and negotiation, due to the major changes in the educational system, educational reforms and the transition to the autonomy of educational institutions.