El patrimonio rural iletrado. Nuevos recursos para el desarrollo en áreas de montaña - Javier Soriano Martí (Millars. Espai i Història, 2005)
Aquest article analitza els problemes actuals del denominat patrimoni illetrat, és a dir, eixa part del patrimoni rural que ha estat generada pels habitants locals, gràcies a la saviesa dels quals disposem avui d’una sèrie de construccions –i altres elements com la toponímia, el folklore…– que tenen un indubtable valor com testimoniatge de les maneres de vida en la muntanya mediterrània. Les amenaces a la perdurabilitat d’aquests elements són evidents en el segle XXI, encara que és major la potencialitat d’aquest patrimoni per a impulsar el desenvolupament endogen d’aquestes comarques que han estat maltractades en les últimes sis dècades pel despoblament