Böbrek yetmezlikli hastalarda FLAIR imajlarda subaraknoid aralık hiperintensitesi: Tanısal bir tuzak - Suat Keskin; Demet Kıreşi; Havva Kalkan (Genel Tıp Dergisi, 2015)
Subaraknoid aralık SAA hiperintensitesi, manyetik rezonans görüntülemenin MRG FLAIR sekansında ayırıcı tanısı dikkatlice yapılması gereken önemli bir bulgudur. FLAIR sekansında SAA hiperintensitesinin subaraknoid kanama SAK , leptomeningeal karsinomatozis, menenjit gibi ciddi tedavi gerektiren birçok nedeni vardır. Kontrast madde, vasküler pulsasyonlar, beyin omurilik sıvısı BOS pulsasyonları ve hareket artefaktları sadece tuzak görüntülerdir, bu nedenle de tedavi gerektirmezler. Böbrek yetmezlikli hastalar için birçok komorbidite sebebi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi serebrovasküler olaylardır. Nörolojik semptomlara sahip hastalarda MRG tanı için en iyi tercihtir. Fakat hastaya beyin MR tetkiki öncesinde kontrastlı başka bir MRG incelemesi uygulan- mışsa gadolinyumun SAA’da gecikmiş klirensi ve persistansı ortaya çıkar. Sonuçta bu durum ciddi patolojileri taklit edebilir. Bu olgu sunumunda daha önce kontrastlı boyun MRG uygulanan böbrek yetmezlikli olgunun SAA hiperintensitesine ait ilginç görüntülerini sunmayı amaçladık