Analiza porównawcza produktów procesu pirolizy niskotemperaturowej wybranych tworzyw sztucznych w reaktorze niskociśnieniowym – badania wstępne - M. Tyliszczak; A. Lesnau (Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2018)
W artykule zaprezentowano analizę porównawczą wybranych produktów, powstałych w wyniku procesu pirolizy niskotemperaturowej dla wybranych odpadów z tworzyw sztucznych. Analizę wykonano dla dwóch różnych grup odpadów. Pierwsza dotyczyła odpadów HD-PE z grupy 2, natomiast druga stanowiła odpady zmieszane, tj. PP, PS, HD-PE, LD-PE oraz opakowania wielomateriałowe. Do wytworzenia badanych próbek wykorzystano reaktor niskociśnieniowy z bezpośrednim układem chłodzenia par węglowodorowych własnego projektu. Przedstawiona w artykule analiza wykazała przydatność produktów, takich jak gaz czy olej, powstałych w wyniku pirolizy niskotemperaturowej, oraz możliwość wykorzystania tej metody do utylizacji tych odpadów w sposób bezpieczny i przyjazny dla środowiska.