İlkokul Öğrencileri Ne Yazar? : İlkokul Öğrencilerinin Yazılı Anlatımlarında Metin Türü, Konu ve İçerik Tercihlerinin İncelenmesi - Ömer Faruk TAVŞANLI (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2018)
Bu araştırmanın amacı ilkokul öğrencilerinin yazılı anlatımlarında tercih ettikleri metin türü ve yazma konularını/içeriklerini incelemek ve bu tercihlerinin altında yatan sebepleri ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan betimleyici fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ilkokul 2. sınıfta öğrenim görmekte olan 20 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmada veriler yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmış ve verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin daha çok ikna edici bilgilendirici metin yazmayı tercih ettikleri görülmüştür. Öğrencilerin hiçbiri gerçek yaşamdan öyküleyici metin ve şiir yazma türlerini tercihleri içerisinde ifade etmemiştir. Öğrencilerin yazma konusu olarak daha çok sosyal aktivite, aile, zararlı alışkanlıklardan korunma, arkadaş, gezi, hayvanlar, oyuncak ve öğretmen ile ilgili metinler yazmayı tercih ettiklerini ifade ettikleri görülmüştür. Öğrenciler yazının içeriğini ise genel olarak komik olayların ve macera olaylarının şekillendirdiğini ifade etmiştir.