Toplumsal Gerçekçilik ve Roman Servet-i Fünun Romanı’nda Birey ve Toplum - F. Gül Gürbüz (Universal Journal of History and Culture, 2020)
Batı kültürü ekseninde Osmanlı Devleti’nin son döneminde ortaya çıkan Servet’i Fünun akımına bağlı yazarlar tarafından yazılan romanlarda içerik analizi yöntemiyle Türk toplumunda meydana gelen sosyo-kültürel değişmelerin değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan'ın Toplumsal Gerçekçilik ve Roman Servet-i Fünun Romanı'nda Birey ve Toplum adlı eserinin incelemesi yapılmıştır. Söz konusu kitap, içindekiler ve önsöz hariç beş bölümden oluşmaktadır. Bölüm başlıkları sırasıyla Toplumsal Gerçekçilik ve Roman, Servet-i Fünun Romanı, Toplumsal Gerçekçilik ve Servet-i Fünun Roman Bireyi, Kültürel Alanda Yaşanan Değişmeler ile Kadın ve Aile Hayatında Meydana Gelen Değişmeler’dir. Her ana bölüm kendi içinde farklı alt başlıklar aracılığıyla tematik olarak genelden özele ele alınmıştır.