Trenutačni model i prijedlog budućeg oblikovanja vojne pričuve u Republici Sloveniji - Slobodan Čurčija; Ernest Pleh (Strategos, 2022)
Sigurnost države ne osigurava se samim ulaskom u NATO i EU, nego se moć saveza temelji na snazi pojedinih država članica koje održavaju i razvijaju svoj obrambeni sustav kao dijela nacionalne sigurnosti zemlje. Od kraja hladnog rata do danas prestala je prijetnja velikog sukoba bipolarnog sustava pa je većina zemalja Europe pristupila transformaciji oružanih snaga iz masovnog koncepta opće obrane na koncept kolektivne obrane popraćen velikim smanjenjem oružanih snaga i profesionalizacijom vojske. Posljedično se u većini europskih zemalja ugasila ili zamrznula opća vojna obveza. Koncept novog popunjavanja i dopunjavanja oružanih snaga počeo se temeljiti na dragovoljnom pristupu te se kao takav zadržao i u novije vrijeme. Tako su i Oružane snage Republike Slovenije prešle dugi put tranzicije i transformacije od osamostaljenja do danas kako bi se prilagodile zahtjevima savezništva i trendovima modernog doba. U skladu s time, vojna obveza je zamrznuta, oružane snage su profesionalizirane, stalni mirnodopski sastav vojske se smanjuje, a takav trend zahvaća i vojnu pričuvu. Istodobno, vojna organizacija suočava se s izazovima financiranja i popunjavanja osobljem. Slovenska vojska trenutačno se nalazi u procesu reorganizacije, a sustav vojne pričuve jedno je od ključnih područja za izradu novog koncepta razvoja. Međutim, spomenuto područje nije dosad bilo predmetom većeg broja istraživačkih radova. Shodno tome, ovaj je rad skroman doprinos vojnoj organizaciji Republike Slovenije tijekom procesa pripreme novog konceptualnog predloška za razvoj vojne pričuve. Težište u radu analiza je trenutačnog modela i prijedlog budućeg oblikovanja vojne pričuve u Republici Sloveniji.