RĂSPUNDEREA PENTRU INFRACȚIUNILE DE INSOLVABILITATE: ASPECTE EVOLUTIVE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2022)
În prezentul demers științific este examinată evoluția reglementărilor din Republica Moldova vizând răspunderea pentru infracțiunile de insolvabilitate. Se stabilește că infracțiunile de insolvabilitate își au originea încă din antichitate, dar reglementările în domeniu sunt mai nuanțate începând cu Evul Mediu. Din momentul adoptării actualului Cod penal, textele incriminatoare ale faptelor de insolvabilitate au făcut obiectul mai multor intervenții legislative, în special în partea sancțiunii. În același timp, prevederile relevante în domeniu necesită a fi perfecționate. Inter alia, se arată că, din punct de vedere conceptual, termenul „bancrută” desemnează denumirea cea mai potrivită a infracțiunilor examinate. Deopotrivă, se arată că noțiunea de insolvabilitate prevăzută în Legea Republicii Moldova nr.149/2012 nu caracterizează ipso facto o infracțiune, ci desemnează o anumită stare/situație. Totuși, dacă respectiva stare este creată (fie agravată) intenționat sau fictiv de către o persoană, în condițiile normelor specificate la art.252 ori 253 CP RM, poate deveni incidentă răspunderea penală. Cuvinte-cheie: insolvabilitate intenționată, insolvabilitate fictivă, răspundere penală, insolvabilitate, evoluție.