Pomiar i skala zatorów płatniczych w Polsce i Europie Środkowo- Wschodniej - Paulina Filip (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2023)
Celem badań była próba oceny, jak kształtowała się sytuacja dotycząca realizacji płatności w transakcjach gospodarczych przedsiębiorstw krajów Europy Środkowo -Wschodniej, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji na rynku polskim. Dla potrzeb realizacji celu badawczego wykorzystano dane źródłowe międzynarodowej firmy Atradius, które poddano celowej analizie na podstawie kryteriów wynikowych firm działających na rynku europejskim. Okres badań obejmował lata 2017‒2021. Istotą badań była ocena występujących w tym regionie zatorów płatniczych i ich skali. W celu dokonania porównań międzynarodowych analizie poddane zostały takie miary, jak średnia wartość sprzedaży z odroczonym terminem płatności, średni czas oczekiwania na zapłatę wierzytelności, średnie opóźnienia w płatnościach w dniach oraz średnia wartość przeterminowanych i nieściągalnych należności. W analizie wykorzystano metodę badan porównawczych w czasie i przestrzeni. Przyjęto hipotezę badawczą, że niekorzystna pozycja wyjściowa kraju w obszarze płatności biznesowych sprzed okresu pandemii dalej determinowała wzrost opóźnień w płatnościach biznesowych. Wyniki wskazują na to, iż na tle ościennych gospodarek polscy przedsiębiorcy charakteryzowali się najlepszą sytuacją w zmniejszaniu opóźnień w płatnościach pomiędzy przedsiębiorstwami i krótkim cyklem sciągania należności.