До методики оцінки ефективності органічного землеробства - М. М. Гузь (Naukovij Vìsnik Nacìonalʹnogo Unìversitetu Bìoresursìv ì Prirodokoristuvannâ Ukraïni. Serìâ: Ekonomìka, Agrarnij Menedžment ta Bìznes, 2016)
Органічне сільське господарство більш позитивно впливає на стан навколишнього природного середовища та якість про-дуктів харчування порівняно з традиційним землеробством. Крім того, його економічна ефективність є значно більшою. Але існує ряд факто-рів, що стримують його розвиток: відсутність належного платоспро-можного попиту та тривалість перехідного періоду для ведення орга-нічного землеробства. Екологічні наслідки результатів природокорис-тування набувають дедалі більшого значення, а тому потребують більш ґрунтовних методів аналізу. Визначено методичні засади щодо обґрунтування показників, які повинні бути обрані для аналізу впливу на навколишнє середовище і ефекту від використання ресурсів при органічній системі ведення сільського господарства. Визначено показники, що найповнішою мірою характеризують ефективність ведення органічного землеробства як по відношенню до загальноприйнятої системи землеробства, так і порівняно з аналогічними системами.