Proposta didàctica: Obtenció de nanopartícules de plata a partir d'extracte de te verd - Angels Olivella Costa; Juli Colom; Núria Fiol Santaló (Ciències, 2023)
En els darrers temps ha adquirit gran importància la síntesi de nanopartícules metàl·liques a partir d’extractes naturals fornint mètodes de preparació més respectuosos amb el medi ambient (l’anomenada “síntesi verda”). Molts extractes de plantes s’han emprat per obtenir nanopartícules principalment de plata i or. Aquest treball proposa la utilització de te verd com a extracte a partir del qual sintetitzar nanopartícules de plata. Tot i que la bibliografia esmenta ja la síntesi de nanopartícules de plata amb te, tractarem d’aprofundir en les condicions experimentals en què té lloc. La caracterització de les nanopartícules es farà mitjançant la seva absorbància en la regió del visible. Aquesta proposta didàctica està destinada a alumnes de 4t ESO o batxillerat. Per tal de fer un seguiment de l’alumnat i una avaluació formativa de l’activitat es proposa que els alumnes facin un bloc explicatiu de cada etapa de la proposta didàctica.