2-aminobenzotiyazolün karışık ligandlı metal kompleksleri ve biyolojik özellikleri hakkında literatür çalışması - Halil İlkimen (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
2-Aminobenzotiyazol ile bazı organik bileşiklerin [β-pikolin, γ-pikolin, isokinolin, asetilaseton, o-hidroksiasetofenon, 1,2-etilendiamin, piperazin, N, N'-bis(4-antipirilmetil)piperazin, N,N'-tetra(4-antipirilmetil)-1,2-diaminoetan, N,N'-bis(4-antipirilmetil) piperazin, N, N'-tetra(4-antipirilmetil)-1,2-diaminoetan, ftalamid, malonamid, benzilaseton, tetrametilen sulfoksit, katekol, p-klorofenoksiasetik asit, 7-oksobisiklo[2.2.1] heptan-2,3-dikarboksilik asit, 2,2’-bipridin, 1.10-fenantrolin, propanoik asit, fenoksiasetik, 2-imino-3-allilbenzotiyazol, sakarin, trifenilfosfin, trifloroasetik asit, adipik asit, 1,4-benzendikarboksilik asit, süksinik asit, formik asit, pikrik asit, amino asit, p-formilfenoksiasetik asit ve 2,6-piridindikarboksilik asit] karışık ligandlı metal komplekslerinin (M = Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ag, Au, Ru, Os, Ir, Pd, Rh, U, Eu ve Tb) yapıları ve biyolojik özelliklerini anlatan çalışmalar literatürde gözlenmiştir. Bu bileşiklerde 2-aminobenzotiyazol metale tiyazol halkasının N ve/veya S ve/veya animo grubundan bağlanmakta ya da tamamlayıcı iyon şeklinde yapıda yer almaktadır. Bu komplekslerinin antibakteriyel, antikanser, antifungal, anti-inflamatuar, antitümör ve karbonik anhidraz inhibisyonu gibi biyolojik özellikleri bilinmektedir.