Paul Mentré: 1926-1928 Yillarinda Istanbul’da bir Fransiz Matematikci - Muhendis - Feza Gunergun (Osmanli Bilimi Arastirmalari, 2019)
Yuksek ogrenimi reform calismalari cercevesinde Istanbul Darulfununu Fen Fakultesi’nde 1926 yilinda bir Elektromekanik Enstitusu kurulur. Boylece Darulfunun’da ilk defa muhendislik egitimi verilecektir. Bu enstitu, 3 yillik egitim sonunda, 1929 yilinda ilk mezunlarini (Makine-Elektrik muhendisleri) verir. Egitim, enstitunun 1935’te Yuksek Muhendis Mektebi’ne (1944’ten sonra Istanbul Teknik Universitesi) nakline kadar devam eder. Enstitudeki egitimi Turk bilim insanlari ile 1926 yilinda Fransa’dan davet edilen Fransiz bilim insanlari beraberce yuruturler. Fransiz ogretim uyeleri arasinda Nancy Universitesi’nden Paul Mentré (1889-1936)) de vardir. Mentré, Istanbul’da bulundugu iki sene icinde enstitunun mudurlugunu ustlendigi gibi, Tatbiki Makine derslerini de verir. Bu calisma, Turkce yayinlarda adi verilen ancak biyografisine rastlamadigimiz bu matematikci-muhendisin olumunden sonra Fransa’da 1937 yilinda yayimlanan biyografisine ve Nancy Universitesi’ndeki bilgilere dayanarak Turk okuyucusuna tanitmayi amaclamaktadir.