Kadın Eğitiminin Ekonomik Büyümedeki Rolü: Türkiye Örneği - Meltem İnce (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2011)
Eğitim, ekonomik gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Ülkelerin hiçbiri eğitimi görmezden gelerek ekonomik kalkınmayıbaşaramamaktadır. Eğitim insanların refahıve yaşam şartlarınıbireysel ya da toplumsal olarak sosyal faydalarınıarttırarak geliştirmekte, insanların yeteneklerini, becerilerini, yaratıcılıklarını, verimliliklerini, hayal gücünü, bilgilerini ve aynızamanda teknolojik gelişmeleri artırır. Tüm bu kritik noktalar sonucunda, eğitimin toplumun refah düzeyinin arttırarak Türkiye’de hem sosyal hem de ekonomik ilerleme üzerinde önemli etkisi bulunmaktadır ve karşılaşılan birçok eğitim reformlarıile öğrenim gelişimi için gerekli özellikler ve problemler kadın bakışaçısıyla incelenmektedir. Bu çalışma insan sermayesi kuramıalanında kısa bir bakışniteliğindedir. Aynızamanda ekonomik büyüme, GSMH, okuma-yazma, doğurganlık ve kadınların işgücüne katılım üzerinde eğitimin rolü incelenmektedir. Literatürün eleştirisel bir değerlendirmesinde eğitimin, insan sermayesinin bir belirleyicisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma Türkiye’de yapılan birçok eğitim reformlarıile eğitim gelişimi için istenilen özellikleri ve kadınların karşılaştıklarıproblemleri incelemektedir. İnsan sermayesi kuramıile birlikte ekonomik kalkınma, GSYIH, okuma-yazma, doğurganlık ve işgücüne katılım oranıüzerinde eğitimin rolünü vurgulamaktadır. Eğitimin insan sermayesinin bir belirleyicisi olduğu Zaman serisi kullanılarak değişkenler yardımıyla açıklanmıştır. Beşeri sermaye olarak eğitimin yaşam standartlarınıve ekonomik büyümeyi Türkiye'de bir toplum olarak nasıl etkilediği konusunda teorik ve ampirik literatüre burada özellikle yer verilmektedir. Yapılan analiz neticesinde kadınların eğitim düzeyi arttıkça, doğurganlık oranının düşeceği ve ekonomik büyümenin artacağıgözlemlenmiştir. Sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasıiçin, Türkiye’de kadın eğitimine önem vermek gerekmektedir.