Egzos Kirliliğine Maruz Kalan Kişilerde Kan Karboksihemoglobin Düzeyi - Gülin Güvendik; Ayşegül Yılmaz (Adli Tıp Bülteni, 2001)
Bu çalışmada, karbonmonoksite (CO) meslekleri nedeni ile maruz kalan trafik polisleri, taksi şoförleri ve benzin dağıtıcılarının kan karboksihemoglobin (COHb) düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kan örneklerinde COHb saturasyon yüz-delerinin tayini için spektrofotometrik yöntem kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; trafik polislerinde sigara içme alışkanlığı olanlarda (n=ll) ortalama %8.5±0.90 COHb, sigara içmeyenlerde (n= 10) ortalama %5.32±0.26 COHb; taksi şoförlerinde sigara içenlerde (n=13) ortalama %6.75 + 0.68 COHb, sigara içmeyenlerde (n = 7) ortalama %4.47 + 0.44 COHb; benzin dağıtıcılarında sigara içenlerde (n= 11) ortalama %7.12 + 0.58 COHb, sigara içmeyenlerde (n = 9) ortalama %5.51 ±0.30 COHb; kontrol grubunda ise sigara içenlerde (n = 30) ortalama %3.43+0.16 COHb, sigara içmeyenlerde (n = 20) ortalama %0.88±0.05 COHb bulunmuştur. İstatistiksel değerlendirmeler sonucu; egzos kirliliğine meslekleri nedeni ile maruz kalan kişilerde, sigara içen ve içmeyen grupların kan COHb değerleri arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0.05). Kontrol grubu kan COHb değerleri, diğer gruplarla ayrı ayrı karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark olduğu görülmüştür (p<0.001).