Assessment Methods of Partnering Relations of Polish, Slovak and Ukrainian Construction Enterprises with the Use of Fuzzy Logic / Metodyka Oceny Relacji Partnerskich Polskich, Słowackich I Ukrainskich Przedsiebiorstw Budowlanych Z Wykorzystaniem Logiki Rozmytej - Radziszewska-Zielina E. (Archives of Civil Engineering, 2011)
W artykule przedstawiono metodyke badania i oceny relacji partnerskich przedsiebiorstw budowlanych z zastosowaniem statystyki oraz logiki rozmytej. Zaprezentowano wyniki badan przeprowadzonych w polskich, słowackich i ukrainskich przedsiebiorstwach budowlanych. Definicja partnerstwa w budownictwie wskazuje, ze jest to pojecie jakosciowe. Poprzez zastosowanie skali w kwestionariuszu wywiadu oraz matematyczna analize zebranych danych, ostateczny wynik przeprowadzonych badan przedstawiajacy poziom relacji partnerskich przedsiebiorstw budowlanych jest ujety ilosciowo. W pracy uzasadniono wybór preferowanej przez autorke metody rozmytej. Koncowa ocena relacji partnerskich polskich i słowackich przedsiebiorstw budowlanych jest podobna, wyznaczona róznymi metodami oscyluje wokół oceny 3.5, wyznaczona preferowana metoda własna wynosi odpowiednio dla polskich przedsiebiorstw budowlanych 3.7 i słowackich 3.63. Oznacza to, ze wprawdzie jest juz widoczna, ale jeszcze słabo, współpraca partnerska w budownictwie. Ocena relacji partnerskich w ukrainskich przedsiebiorstwach budowlanych jest nizsza niz w przedsiebiorstwach słowackich i ukrainskich i oscyluje wokół oceny 3.0. Wyznaczona preferowana metoda własna wynosi 3.27. Mozna powiedziec, ze ocena ta jest ocena neutralna na skali pieciostopniowej od 1- relacje tradycyjne do 5- relacje partnerskie. Oznacza to, ze ukrainskie przedsiebiorstwa budowlane nie podejmuja widocznej współpracy partnerskiej, a jednoczesnie relacje typowo tradycyjne tez nie sa wyraznie widoczne.