HOŞGÖRÜ VE TOLERANS KAVRAMLARINA ETİMOLOJİK AÇlDAN ANALiTiK BİR YAKLAŞlM - Ömer ASLAN (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2001)
İnsanların sergiiemiş oldukları tutum ve davranışlar sadece bugüne özgii olmayıp insanlık tarihi kadar eskidir. Birey, ya da toplum olarak insanların tarihi, sosyal ve kliltlirel farklılıklar çerçevesinde sergiiemiş oldukları düşünce, tutum, davranış ve yapmış oldukları uygulamaların herkes tarafından kabul edilebileceğini söylemek münıkiin değildir. Bununla birlikte bazen kabul görmesi diişünülen bir olgu, olay veya bir kavram, düşünüldüğü ölçüde ilgi gürmemektc veyahut kabul edilmemektedir. Durumun böyle olması pek tabii olmakla birlikte genel olarak bu tur sorunlar, ya aniatılmak istenen şeyin açık olarak ifade edilemeyişinden ya da karşı tarafın sözelik ve kavramları ya kasıtlı ya bilinçsizce veya farkına varmadan yaptığı yanlış algılama. ile oluşan kavram kargaşasından doğmaktadır. Kasıtsız yapılan yanlışlıklar, dilbilim problemleriyle, sözdik ve kavramların açıklık ve seçikliğinin tam olarak tespit edilemeyişinden kaynaklanmaktadır.