Hermann Hesse’in Siddhartha’sını Kahramanın Yolculuğu ve Arketipsel Sembolizm Bağlamında Okumak - Mustafa Karadeniz (Mukaddime, 2020)
Siddhartha, Hermann Hesse’in Doğu edebiyatı ve mistisizminden etkilenerek yazdığı bir romandır. Romanla aynı adı taşıyan başkişinin ruhsal yönden arayışı, dönüşümü ve özbene ulaşma süreci romanın temel odağını oluşturur. Bu açıdan eser, kurgu ve içerik yönünden Joseph Campbell’in çerçevesini çizmiş olduğu kahramanın mitolojik macerasının ve erginleşme sürecinin temel aşamalarına sahiptir. Romanda yer alan sembolik şahıs ve varlıklar ise esere, Carl Gustav Jung’un geliştirmiş olduğu arketipsel sembolizm açısından incelenebilecek bir nitelik de kazandırır. Bu çalışmada, Hermann Hesse’in Siddhartha romanı, Joseph Campbell’in “kahramanın mitolojik macerası”nın “ayrılma–erginlenme–dönüş” aşamaları ve Jung’un arketipleri bağlamında bir yakın okumaya tabi tutulacaktır.