ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Вероніка Чернега (Економіка та суспільство, 2023)
Високий рівень вищої освіти у державі є запорукою розвитку національної економіки за допомогою висококваліфікованих фахівців, розвитку нових знань та впровадженню новітніх технологій. Переважна більшість розвинених країн визначають вищу освіту пріоритетною сферою державної політики, в яку інвестуються значні фінансові ресурси. Стратегічним завданням державної освітньої політики в Україні є конкурентний вихід вітчизняної освіти на ринок світових освітніх послуг, поглиблення міжнародного співробітництва. У статті описано сучасний системи вищої освіти та охарактеризовано, що система вищої освіти в Україні зазнає значних структурних змін на всіх рівнях системи. Розглянуто головні проблеми фінансового забезпечення розвитку закладів вищої освіти. Виокремлено потенційні внутрішні та зовнішні резерви розширення джерел фінансування вищої освіти. Окреслено пріоритетні напрями формування державної політики фінансового забезпечення закладів вищої освіти.