INFRACŢIUNI CONTRA PATRIMONIULUI, SĂVÂRŞITE ÎN LIPSA UNUI SCOP SPECIAL (art.193, 197 şi 199 CP RM): ASPECTE TEORETICE ŞI PRACTICE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2015)
Prezentul articol este dedicat analizei juridico-penale a infracţiunilor contra patrimoniului, săvârşite în lipsa unui scop special. Acestea sunt prevăzute la art.193, 197 şi 199 CP RM. Sunt examinate elementele constitutive (obiectul, latura obiectivă, latura subiectivă şi subiectul), precum şi elementele circumstanţiale agravante ale infracţiunilor în cauză. Sunt propuse criterii de delimitare a infracţiunilor specificate la art.193, 197 şi 199 CP RM de faptele conexe de factură penală sau nepenală. Regulile de calificare a faptelor conform acestor articole, precum şi procedeele de interpretare a art.193, 197 şi 199 CP RM, urmăresc scopul eficientizării aplicării răspunderii pentru faptele infracţionale corespunzătoare. Cuvinte-cheie: tulburare de posesie, imobil, distrugere, deteriorare, dobândire, comercializare, promisiune prealabilă, îndeletnicire.