Socialt udsatte unges overgang fra skole til uddannelse eller arbejde – aktionsforskning, sociale eksperimenter og elevfortællinger - Christine Jensen Revsbech; Finn M. Sommer (Forskning og Forandring, 2022)
Socialt udsatte unges overgang til arbejde eller en kompetencegivende uddannelse har været et samfundsproblem i adskillige år. Formålet med denne artikel er at argumentere for behovet for at udvikle alternativer til de dominerende tilrettelæggelser af uddannelser, der tager sigte på at fremme socialt udsatte unges adgang til en kompetencegivende ungdomsuddannelse eller et erhvervsarbejde. Artiklen vil diskutere, hvordan aktionsforskning kan bidrage til etablering af eksperimentelle pædagogiske tilrettelæggelser og aktiviteter. Artiklen vil diskutere betydningen af at etablere fremtidsværksteder, praktiske værksteder og events, hvor man søger at aktivere elevernes livserfaringer og gøre disse erfaringer til centrum for læreprocessen. Der argumenteres for betydningen af tilrettelæggelse af alternative sociale eksperimenter i et samarbejde mellem socialt udsatte elever, faglærere og forskere ud fra et demokratiserende sigte og et bæredygtighedsperspektiv. Endelig vil vi i artiklen med baggrund i en elevs livshistoriske fortælling argumentere for betydningen af elevernes læringsparathed og deres bearbejdning af personlige livshistoriske erfaringer som en central faktor i overgangen fra skole og til enten en kompetencegivende uddannelse eller et arbejde.