Türk Halk Dindarlığının Diyanet Medyasına Yansımaları - Emine Kaya (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2019)
Günümüzde medya bir taraftan bireylerin ve toplumun duygu, düşünce, tutum ve inançlarını değiştirmeyi ve yönlendirmeyi sağlayan güçlü bir araçken diğer taraftan dini bilgilerin aktarılmasında, öğrenilmesinde ve dini sosyalleşmenin gerçekleşmesinde işlevsel olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın konusu, Diyanet medyasına yöneltilen dini soruların incelenerek Türk halk dindarlığının ortaya konulmasıdır. Çalışma bu çerçevede Diyanet Televizyonu’nda yayınlanan Diyanete Soralım programına soru yönelten katılımcıların din anlayışlarını, dine dair zihinlerindeki problemleri ve dindarlık tutumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemleriyle yürütülmüş ve nitel içerik çözümlemesi yapılmıştır. Araştırma Diyanete Soralım programının 2017-2018 yılı iki yayın döneminde yer alan yüz elli bölüm içerisinden seçilen elli programlık örneklemi kapsamaktadır. Sonuçta sorular üzerinden dinin toplumsal alanda nasıl yaşandığı, katılımcıların dinle bağlantılı olarak sergiledikleri tutumlar ve Türk halk dindarlığı ele alınmıştır.