VLIV ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY NA ROZVOJ KOMBINOVANÉ DOPRAVY - Jaroslav Kleprlík; Michaela Ledvinová (Perner’s Contacts, 2006)
Příspěvek se zabývá problematikou dopravních sítí v železniční a silniční dopravě.Přibližuje zásadu EU z hlediska zpoplatňování uživatelů infrastruktury, která musí zahrnovat nejen infrastrukturální náklady, ale postupem času i náklady externí. Seznamuje s daněmi a poplatky specifickými pro dopravu v EU a v ČR, které zahrnují daň z vozidel, daň z minerálních olejů, uživatelské poplatky včetně mýtného.Dále přibližuje výkonové zpoplatňování železniční dopravní infrastruktury v ČR. Výše zpoplatnění dopravní infrastruktury, silniční daně a jejich slevy stejně tak jako daně z minerálních olejů ovlivní nejenom silniční dopravu, železniční dopravu, ale rovněž i rozvoj kombinované dopravy.