Próby integracji prawosławnej społeczności diecezji przemyskiej wokół obrony prawosławia w l. 1596-1610 - Wioletta Zielecka-Mikołajczyk (Klio, 2019)
Artykuł przedstawia zabiegi prawosławnej społecznośći diecezji przemyskiej o obronę swej wiary w okresie od zawarcia unii brzeskiej do 1614 r. tj. powrotu biskupa Atanazego Krupeckiego do Przemyśla z Węgier i rozpoczęciu przez niego organizowania struktur zarządu diecezją. W pracy ukazany został stosunek sejmku wiszeńskiego do spraw wyzniowych, czynniki wpływające na możliwości integracyjne wyznawców ortodoksji w diecezji przemyskiej oraz wydarzenia inspirujące ortodoksów do aktywnej obrony swej pozycji w przestrzeni publicznej Rzeczypospolitej.